czarnuszka

Czarnuszka – źródło zdrowia

„Fenomen natury” – tak często nazywana jest czarnuszka. Jej niewielkie ziarenka kryją w sobie ogromną moc. Na liście jej bogatych składników znajdują się:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe w tym: linolowy, oleinowy, alfa-oleinowy, palmitynowy, mirystynowy oraz rzadko występujący eikozadienowy.
  • tymochion, który ma działanie ochronne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne
  • biotyna ( wpływająca na kondycję włosów, skóry i układu nerwowego)flawonoidy i sterole
  • wit. E i beta- karoten, które hamują proces starzenia się skory oraz zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego
  • witaminy z grupy B potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
  • liczne mikroelementy i przeciwutleniacze
  • oraz liczne składniki mineralne: magnez, wapń, cynk, potas, selen i żelazo

Czarnuszka – kiedy stosować

Jak już wspomnieliśmy czarnuszka to istne złoto wśród nasion i warto stosować ją profilaktycznie w celu wzmocnienia układu odpornościowego organizmu. Istnieją jednak szczególne przypadki, kiedy czarnuszka może nam pomóc w sposób naturalny. Oto one:

  • podwyższone ciśnienie krwi – ziarenka czarnuszki pomagają w jego obniżeniu oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów,
  • w wypadku astmy, alergii oraz anemii czarnuszka może wspomagać ich leczenie,
  • Stosowanie czarnuszki zaleca się również w przypadku trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, poparzeń słonecznych, a nawet łysienia czy łupieżu – może ona pomóc poprawić stan Twojej skóry, a także przyśpieszyć gojenie się stanów zapalnych.
  • w wypadku tendencji do kamieni nerkowych – czarnuszka obniża poziom szczawianów w moczu,
  • w przypadku osteoporozy – czarnuszka, dzięki dużej zawartości wapnia wspiera procesy zwiększające gęstość kości

Warto również wspomnieć o badaniach naukowców z Ohio State University. Twierdzą oni, że związki zawarte w nasionach czarnuszki zahamowały zdolność klonowania się komórek rakowych takich nowotworów jak: glejak mózgu i rak rdzenia kręgowego.

W okresie zimowym w sposób szczególny polecamy picie nalewki z czarnuszki, która sprawdzi się zarówno w celach profilaktycznych, jak również w trakcie przeziębienia pomagając leczyć katar czy kaszel.

  • Nalewka z czarnuszki – zastosowanie
  • zwalcza problemy z zatokami,
  • leczy mokry, zatokowy katar,
  • zapobiega infekcjom bakteryjnym,
  • leczy trądzik i wypryski,
  • leczy ból, m.in. ból reumatyczny (należy stosować ją zewnętrznie w proporcji jedna łyżka stołowa nalewki na 150 ml wody),