pierzga pszczela

Pierzga pszczela

O prozdrowotnych właściwościach miodu słyszał każdy. W zależności od rodzaju miodu pomaga on we wzmocnieniu lub wyleczeniu konkretnych przypadłości. Jednak miód jest tylko jednym z licznych, wytworów pracy pszczół. Innym, równie bogatym w właściwości produktem jest pierzga pszczela. Czym jest i jakie konkretnie właściwości ma? Dowiesz się tego z naszego artykułu

Pierzga pszczela – czym jest?

Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, który pszczoły- zbieraczki przynoszą do ula. Tam następuje kolejny etap – mieszanie pyłku z miodem i pszczelą śliną. Uzyskaną w ten sposób mieszankę pszczoły umieszczają w plastrach. Tan następuje proces fermentacji mlekowej. Dzięki temu staje się ona odporna na procesy gnilne i pleśń.

Warto zaznaczyć, że pierzga jest cenna ze względu na niewielką ilość, jaką otrzymujemy w etapie końcowym. Szacunkowo, do uzyskania ok. kilograma pierzgi pszczelarz musi oczyścić od 5 do nawet 30 ramek.

Pierzga stanowi również pokarm dla pszczół, w związku z tym jest ona przechowywana przez pszczelarzy na okres wczesnowiosenny, jako swoista rezerwa pokarmowa dla owadów.

Właściwości pierzgi

Pierzga pszczela jest bogata we właściwości prozdrowotne. Wynikają one z długiej listy składników odżywczych na której znajdują się:

  • fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk,
  • białka – w większej ilości niż w pyłku kwiatowym,
  • witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K,
  • tłuszcze nienasycone i nasycone,
  • węglowodany,
  • aminokwasy egzogenne ( czyli te, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć)

Jak łatwo zauważyć szeroki wachlarz składników, sprawia, że pierzgę zaleca się :

  • w przypadkach przewlekłego zmęczenia i wzmożonego wysiłku umysłowego,
  • w stanach depresyjnych, wspomagając pracę układu nerwowego,
  • przy niedoborze witamin i składników mineralnych,
  • w okresie spadku odporności oraz rekonwalescencji po operacjach

Jak stosować pierzgę?

Najprościej oczywiście jest kupić gotowy produkt w aptece lub sklepie zielarskim. Sama pierzgę pszczelą możemy nabyć również bezpośrednio od pszczelarza np. podczas jarmarków. W tej postaci możemy przygotować z niej napar lub dodawać bezpośrednio do pożywienia np. do jogurtu czy koktajlu. Warto pamiętać o tym, że:
• zalaną wodą pierzgę trzeba odstawić na kilka godzin, aby była dobrze przyswajalna
• pierzga pszczela jest dość twarda, dlatego należy ją namoczyć przed dodaniem do jedzenia

Przeciwwskazania

Pomimo rozlicznych właściwości prozdrowotnych, istnieją sytuacje, w których spożywanie pierzgi nie jest wskazane. To przede wszystkim te warunki, kiedy występuje alergia na produkty pszczele. Warto również pamiętać, ze pierzga jest bogata w cukry proste, dlatego umiar, w jej stosowaniu powinni zachować diabetycy.