Pieczone na ziemniakach nóżki kaczuszki – przepis

W większości przypadków kuchennych poczynań – eksperymentuję. Dziś na „warsztat” poszły świeże nóżki z kaczuszki. Jak przygotować? Kaczuszka jest tłusta, dobrze komponuje się z takimi przyprawami jak mielony kminek i gałka muszkatołowa.

Składniki

  • 2 nóżki z kaczuszki (ok. pół kilo)
  • ziemniaki (tyle, aby pokryły dno brytfanki)
  • zioła do posypania ziemniaków (Zioła Kuchni Polskiej albo własna mieszanka, np. majeranek, oregano, tymianek)
  • sól
  • pieprz mielony (czarny lub kolorowy)
  • gałka muszkatołowa
  • kminek mielony
  • chilli (pieprz cayenne) – opcjonalnie
  • słodka papryka
  • masło
  • czosnek 4-5 ząbków

Przygotowanie

Biorę ceramiczną brytfankę, może być pojemnik żaroodporny. Dno wypełniam obranymi ziemniaczkami ma być warstwa pojedyncza. Małe ziemniaczki wkładam w całości. Średnie krojone na pół. Wielkie na ćwiartki.

Układam w brytfance/pojemniku pojedynczą warstwą i posypuję ziołami. Zioła wedle uznania. Co kto lubi. Ja kiedyś odkryłem Kamis – Zioła Kuchni Polskiej – fajna mieszanka. Polecam spróbować. Ale jak nie macie to zioła typu majeranek, oregano, i inne. To co macie pod ręką. Na koniec ziemniaczki trochę solę.

Na górę daję kilka ząbków czosnku, obranych ale w całości.

Na ziemniaczki układam nóżki kaczki. Najpierw w nie wcieram przyprawy. Papryka słodka. Pieprz. Sól. Kminek i gałka muszkatołowa (tego daję więcej, bo lubię). Troszkę posolić. Ja na górę dodaję jeszcze szczyptę ostrości – pieprzu cayenne.

Na nóżki kładę po łyżce masła – niech będzie smaczniejsze!

Pieczenie

Całość wkładam do worka do pieczenia. Jeśli macie naczynie żaroodporne z pokrywką to nie trzeba.

Wstawiam do piekarnika.

Najpierw ustawiam 180 stopni i termoobieg. Po jakimś kwadransie jest już nagrzane, więc wyłączam termoobieg. W temperaturze 180 stopni – około 45 minut.

Dwie nóżki to ok. pół kilograma. Ale kaczkę trzeba trzymać dłużej niż kurczaka.

Potem wyłączam i w cieple jeszcze siedzi jakieś 15-30 minut.

Wyjmujemy

Jest jeszcze gorące. Rozcinamy worek do pieczenia ostrożnie, żeby się nie oparzyć. I nakładamy na talerze!

Efekt

To nie jest fast-food więc chwilę się robiło, ale warto! Skórka kaczki chrupiąca, środek – mięso – miękkie. Ziemniaczki gorące ale rozpływają się w ustach. Polecam!