Czasem staję przed trudnym wyzwaniem, bo jakby mógł wyglądać Bigos Wegetariański skoro kluczowym składnikiem bigosu jest mięsiwo w różnych rodzajach. Trzeba trochę pomyśleć i wymyślić co i jak połączyć, żeby było i smaczne i … bigosowe…
Bigos Wegetariański – Składniki
- pół główki średniej kapusty
- kapusty kiszonej mnij więcej 1/2 wagi kapusty zwykłej (im więcej kiszonej, tym kwaśniejszy będzie bigos)
- mała garść suszonych grzybów
- mała garść wędzonych śliwek
- 1 jabłko – raczej kwaśne, szara reneta
- 2 średnie cebule
- 1 czosnek (mały, cały)
- suszona pietruszka, koperek, majeranek
- pieprz czarny w ziarnach (może być mielony, ale ostrożnie!)
- ziele angielskie i liść laurowy
- kostka bulionu grzybowego
- piwo typu pilzner – jedno albo dwa
Bigos Wegetariański – Przygotowanie
Grzyby suszone, liście laurowe (kilka), ziele angielskie (kilka), majeranek, koperek, pietruszkę (jeśli suszone) wrzucamy do szklanki (fajna jest termo szklanka) i zalewamy wrzątkiem oraz przykrywamy.
Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy do garnka, dodajemy kilka ziarenek pieprzu i kostkę bulionu grzybowego. Zalewamy wrzątkiem. Nastawiamy na średnie gotowanie niech się gotuje. Niech się odparuje.
Cebule kroimy drobno i na sporej ilości masła na wolnym ogniu smażymy wraz z kilkoma ząbkami czosnku (w całości te ząbki). Cebula niech się zeszkli, ale nie przypali.
W międzyczasie przygotowujemy:
- kapustę kiszoną siekamy, ale ważne zostawiamy zakwas, nie wylewamy
- jabłko obieramy, pozbywamy się nasion, kroimy na drobną kostkę
- śliwki siekamy na wąskie paski
Gdy cebula jest już gotowa dodajemy ją do gotującej się kapusty. Mieszamy o gotujemy dalej.
Gdy kapusta jest już miękka dodajemy kolejne składniki. Grzyby z przyprawami ze szklanki oraz kiszoną kapustę z pozostałymi ząbkami czosnku, przekrojonymi na pół. Mieszamy o gotujemy dalej.
Jakiś kwadrans później dodajmy posiekane jabłko i zalewamy piwem. Jeśli ktoś nie lubi piwa, może dodać szklankę czerwonego wytrawnego wina.
Piwo dodaje goryczy chmielu, wino dodaje słodyczy i kwaskowatości.
Kolejny kwadrans później dodajemy posiekane śliwki wędzone.
Wędzone śliwki są słodkie i aromatyczne, im więcej ich dodamy tym słodszy bigos nam wyjdzie.
Mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu.
Bigosu trzeba pilnować, żeby się jednak nie przypalił (zrobi się gorzki).
Mieszamy często i jak trzeba dolewamy – wedle tego co wybraliśmy wcześniej – albo piwem, albo winem. Dlatego może nam zejść na przygotowanie bigosu nawet butelka wina lub dwa piwa.
Im dłużej będziemy pichcić tym smaczniejsze danie nam wyjdzie.
Po trzech godzinach od rozpoczęcia nasz Bigos Wegetariański będzie dobry. Ale prawdziwego smaku nabierze najwcześniej następnego dnia.
Bigos Wegetariański tak jak i zwykły mięsny bigos nabiera smaku z czasem i kolejnymi odgrzaniami. Nie jest to danie „na szybko”. Trzeba cierpliwości. Ale czas oczekiwania przekłada się na rozkosz kubków smakowych.