Jambalaya – przed lipcowymi jam sessions przygotowujemy domową wersję potrawy kojarzącej się Nowym Orleanem

Profanacja czyli przepis na Jambalaya wegetariańską. Zamiast mięsa (kurczaka, kiełbasek) są grubo krojone pieczarki, jako wyśmienity zamiennik we wszelkich potrawach z kurczakiem, które mają być wege…

Jambalaya to nie tyle konkretny jeden przepis co ogólny schemat do przygotowania jednogarnkowej (jednopatelniowej) potrawy z ryżu, warzyw i dodatków mięsnych. Coś jak hiszpańska paella. Tutaj w wersji bezmięsnej.

Inspiracja przyszła stąd:

Jambalaya to ogólnie rzecz ujmując jednogarnkowe danie w którym kucharz bierze „co się nawinie” i komponuje potrawę.

Jambalaya wywodzi się z Luizjany, stanu w południowych Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza z regionu wokół Nowego Orleanu. Jest to tradycyjne danie kuchni kreolskiej, które ma bogate dziedzictwo kulturowe i kulinarne.

Początki jambalaya sięgają różnych tradycji kulinarnych, które znalazły się w Luizjanie. Główne wpływy to kuchnia francuska, afrykańska, hiszpańska oraz rdzennych mieszkańców Ameryki. Nazwa „jambalaya” prawdopodobnie wywodzi się z francuskiego słowa „jambon”, oznaczającego „szynkę”. Istnieje też teoria, że nazwa jest połączeniem słów „jambon” i „aya”, co w języku kreolskim oznacza „ryż”.

Jambalaya jest kreolską wersją paelli hiszpańskiej, w której tradycyjne składniki zostały dostosowane do dostępnych składników i preferencji kulinarnych regionu Luizjany. Wykorzystuje się miejscowe składniki, takie jak kiełbasa andouille, krewetki, kurczak, warzywa i przyprawy, które nadają danie charakterystyczny smak i aromat.

Poprzez połączenie różnych wpływów kulinarnych, jambalaya stała się ikonicznym daniem Luizjany, które odzwierciedla jej kulturowe zróżnicowanie i tradycje kulinarne. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych i smakowitych dań z tego regionu Stanów Zjednoczonych.

Kuchnia kreolska czyli jaka?

Ludność kreolska to grupa etniczna o różnorodnym pochodzeniu, głównie zamieszkująca regiony takie jak Luizjana (USA), Karaiby, Haiti i inne obszary, gdzie miały miejsce kolonizacje francuska, hiszpańska i afrykańska.

Kuchnia kreolska jest wynikiem połączenia wpływów francuskich, afrykańskich, hiszpańskich i rdzennych kultur. Charakteryzuje się bogactwem smaków, aromatów i różnorodnością składników. W kuchni kreolskiej wykorzystuje się świeże owoce morza, mięso (np. kiełbasę andouille), warzywa, przyprawy (takie jak tymianek, oregano, papryka cayenne) i aromatyczne zioła.

Niektóre popularne dania kreolskie to gumbo, jambalaya, étouffée (gulasz z owoców morza), red beans and rice (czerwona fasola z ryżem), po’ boy (kanapka z nadzieniem), crawfish boil oraz beignets (tradycyjne francuskie ciastka).

Kuchnia kreolska jest często pełna przypraw i ostrych smaków, a jednocześnie uwielbia łączyć różne składniki i techniki kulinarne. Jest to kuchnia, która odzwierciedla historię, dziedzictwo i zróżnicowanie kulturowe regionu, nadając mu unikalny i niezapomniany charakter kulinarnej podróży.

Jambalaya wegetariańska – przepis

Przepis na ok. 4 porcje dla osób dorosłych. Czas przygotowania od 45 min (zaradny kucharz) do 2 godzin (amator w kuchni) 😉

Zgromadź składniki takie jak np.

  • mała papryka (zielona, żółta lub czerwona albo trochę każdej)
  • mała lub średnia cebula (żółta lub czerwona)
  • czosnek (kilka ząbków)
  • seler naciowy (ok. 200g)
  • pieczarki w zastępstwie mięsa (ok. 250g) – ja preferuję pieczarki brunatne
  • puszkę krojonych pomidorów
  • ostrą mała papryczkę chilli lub inną (ja preferuję peperoni – jest łagodniejsza wersja)
  • 200g ryżu czyli 2 torebki (ja wybieram brązowy – tylko uwaga: gotuje się 30 min.)
  • kostkę bulionu warzywnego (jeśli nie masz bulionu gotowego) rozpuść w wodzie w dużej szklance (330ml)
  • mała puszeczka kukurydzy
  • przyprawy: oregano, pieprz (soli nie dodaję, bo bulion z kostki zwykle jest słony)

Jambalaya – przygotowanie

200g ryżu to szklanka 330ml. Ryż przepłukuję na sitku pod zimną wodą. Wrzucam do garnka i zalewam 330ml bulionu i niech się gotuje. Zanim będzie gotowy minie 30 minut.

Na patelnię (używam woka) wrzucam na rozgrzaną oliwę pieczarki obrane i pokrojone w kostkę.

Dodaję po chwili cebulę i seler naciowy pokrojony średnio.

Mieszu mieszu i chwila przerwy.

Cebula. Papryczka. I papryka. Wędrują na patelnie a zaraz później czosnek.

Gdy mija ok. 15 minut – dodaję puszkę pomidorów, kukurydzę, Oraz przyprawy.

Mieszu mieszu aż zacznie bulgotać.

Przelewam gotujący się ryż z drugiego garnka. Dolewam trochę wody. Zaczynam dusić pod przykryciem.

Pilnuję i dolewam wody jak trzeba.

Po kolejnym kwadransie odsłaniam i odparowuję danie z wody.

Gorące nakładam na talerze.

Pyszota!

Pomijając przygotowanie skłądników (jakieś 15 min) to samo pichcenie zajmuje ok. pół godziny. Cały proces przygotowania szacuję na 45 minut dla osoby ogarniętej w kuchni i jakiś 2 godzin dla nieogarniętej 😉

Powyższy przepis to ok. 4 porcje dla osób dorosłych

Zobacz także:

Inne wpisy dotyczące tego wydarzenia znajdziesz pod tagiem: https://katalog.krakow.pl/tag/jazz inne fotogalerie i video relacje znajdziesz także tutaj: https://www.facebook.com/forum.krakow

Zobacz także: